جئو اینت (GEOINT) چیست؟ فضولی از ارتفاع خیلی بالا (کنکاش در نقشه ها و تصاویر)
که یکی از تاکتیک های اطلاعاتی موجود در جهان که سازمانهای اطلاعاتی و جاسوسی برای رصد اطلاعاتی از آن بهره می گیرند بهرگیری از تصاویر و نقشه ها است. کاوش در تصاویر ماهواره ای و نقشه های موجود در شبکه جهانی اینترنت یکی از روش های اوسینت است که به آن [1]GEOINT اطلاق میشود. این تاکتیک ها بر بهره جستن از تصاویر بدست آمده از نقاط مختلف سطح زمین به بررسی تغییرات ایجاد شده توسط انسان در آن مناطق می پردازد.
عناوين مطالب: '
منابع مربوط به کنکاش در نقشه
فناوری GEOINT چیست و به چه کار می آید؟
گاهی مقایسه تصاویر موجود در طول بازه های زمانی مختلف ساده ترین روش کشف رویداد ها و تغییرات است. چرا که زیر نظر گرفتن تحولات یک جغرافیای خاص در بازه های زمانی مختلف و همچنین تحلیل انسانی عکس های ماهواره ای، میتواند سرنخ های اطلاعاتیِ جذابی درباره یک موضوع یا پدیده ارائه دهد. ضمن آنکه تصاویر تهیه شده از زوایای پایین می تواند نقطه وصل و کامل شدن پازل اطلاعاتی و امنیتی طرف مقابل باشد. با این تصاویر و آنالیز آنها می توان از هر گونه تغییر ایجاد شده انسانی در منطقه از فعالیت عمرانی گرفته تا تحرکات نظامی و اصولا هر فعالیت دیگری خبر دار شد.
پیدا کردن محل عکس در نقشه
به عنوان مورد استفاده دیگر از منابع اوسینت، یکی از پرکاربرد ترین فعالیت ها پیدا کردن محل جغرفیایی یک تصویر است. حتی مکان قرار گرفتن عکاس را میتوان با روش های مختلف روی نقشه کشف نمود. برای تشخیص مکان یک عکس حداقل چهار زیر روش وجود دارد. که هر کدام به صورت خلاصه تشریح خواهد شد.
- استفاده از متا دیتا[2] فایل های تصویری
- جستجوی عکس در موتورهای جستجو یا پایگاه های آرشیو عکس
- تطابق عکس با نقشه های هوایی
- درست کردن عکس مشابه و جستجو آن در اینترنت
استفاده از متا دیتا[3] فایل های تصویری
یکی از مواردی که امروزه در گوشی های تلفن همراه مورد استفاده قرار می گیرد ، قابلیت عکاسی می باشد.. یا گاهی ممکن است یک تصویر از مکانی را در اینترنت مشاهده کنید و تمایل دارید مکان عکس یا هر اطلاعات دیگر در رابطه با آن عکس را کشف کنید. در ادامه روشی پرکاربرد برای رسیدن به این هدف معرفی می شود.
قبل از هر چیز باید بدانیم فرمت EXIF[4] برای ذخیره دادههای باارزشی همچون مکان و زمان عکس , ایزو , سرعت شاتر , تراز سفیدی و مدل دوربین یا لنز به این منظور توسعه داده شده است. اغلب گوشیهای هوشمند و دوربینهای DSLR[5] این ویژگی را دارند که اطلاعات اطلاعات مهم تلقی می شوند.
اما سوالی که پیش می آید این است که داده هایی که برای هر عکس ذخیره می شود چگونه قابل استخراج می شوند؟ برای این منظور ابزارهای برخط ارائه شده است که در ادامه چند نمونه از آنها را بررسی می کنیم. ضمن آنکه از نرم افزارهای غیر برخط و افزونه های مرورگر های وب میتوان برای این منظور استفاده کرد.
اگر از فایرفاکس استفاده میکنید افزونه EXIF Viewer addon مفید خواهد بود واگر از مرورگر کروم استفاده میکنید, افزونه EXIF Viewer میتواند مفید واقع شود. اکنون ، هر زمان که شما موس را بر روی یک تصویر قرار می دهید، شما دادههای EXIF را در بالای تصویر خواهید دید .
سایت PHOTO LOCATION[6]
این وبگاه کمک میکند محل عکس خود را به سرعت استخراج شود. کافی است تصویر را به قسمت آپلود بکشید و رها کنید. اگر دادههای EXIF اطلاعات مکان را داشته باشند طول و عرض جغرافیایی را همراه با آدرس خیابان مشاهده خواهید کرد.
سایت METAPICZ[7]
Metapicz یک وب گاه ایده عال برای به دست آوردن مکان و موقعیت از روی عکس می باشد. این وب سایت قادر است تا اطلاعات بسیار بیشتری از سایت قبلی نشان دهد. در زیر دوربین و زیر ستون مکان ، شما ستون های EXIF و XMP را خواهید دید که در آن اطلاعات بیشتری مشاهده خواهید کرد. اطلاعاتی در مورد نوع لنز ، دهانه دیافراگم ، مقدار فوکوس، ISO و خیلی موارد دیگر از دسته این اطلاعات هستند که شما توسط این سایتT از روی یک عکس می توانید به دست بیاورید.
سایت PIC2MAP[8]
Pic2Map مانند Metapicz ، دادههایی مانند مدل دستگاه , سرعت ایزو , فاصله کانونی , سرعت شاتر , اطلاعات GPS , و غیره از عکس جمعآوری میکند . برای دستیابی به تمام این اطلاعات مفید باید کمی به سمت پایین حرکت کنید .
البته این وب گاه یک امکان پرکاربردی اوسینتی اضافه بر وبگاه قبلی داشته و تعداد عکس دیگر که از لحاظ مکانی نزدیک محل عکس مورد نظر ماست نشان میدهد .
سایت WHERE IS THE PICTURE[9]
این وبگاه یک رابط کاربری خوب با آرشیو بزرگی از عکس ها را دارد که موجوب می شود بعد بارگزاری تصویر موقعیت مکانی عکس جستجو شود. اطلاعت بیشتری مانند GPS , IFD0 , جزئیات فایل و دادههای EXIF مانند سرعت , نوردهی , و غیره را در اختیار قرار میدهد.
جستجوی عکس در موتورهای جستجو یا پایگاه های آرشیو عکس
جستجوی تصویری گوگل[10] خیلی قدرتمند است. بنابراین زمانی که شما یک تصویر را با کشیدن آن به نوار جستجو بارگذاری میکنید ، گوگل سعی خواهد کرد که اطلاعاتی از مربوط به این تصویر را استخراج و سایت هایی که از این عکس استفاده کرده اند را ارائه دهد. این ابزار گوگل حتی ممکن محل عکس را حدس بزند. از آنجا که بسیاری از ما روزانه از گوگل استفاده میکنیم ، این سریعترین راه برای پیدا کردن اطلاعات عکسها می باشد. به عنوان مثال محل عکس زیر شهر ونیز[11] تشخیص داده شده است.
تطابق عکس با نقشه های هوایی
به عنوان مورد استفاده دیگر از منابع اوسینت، می توان با منطبق کردن بافت جغرافیایی یا المان های موجود در یک عکس معمولی ، مکان آن را روی نقشه کشف نمود. یکی از پرکاربرد ترین فعالیت ها پیدا کردن محل عکس برداری است، که با این روش ها قابل کشف خواهد بود. برای انجام این هدف چندین روش وجود داردکه یکی از رایج ترین آن ها به صورت خلاصه در ادامه توضیح داده میشود.
- در کام اول از روی تصویر یا هر اطلاعات دیگری که موجود هست میبایست جغرافیای تحقیق رو محدود نمود. بطور مثال محدود به یک شهر یا قسمتی از شهر.
- در گام دوم باید در تصویر چند المان توی مشخص نمود که در واقع شاخص[12] های ما بر روی عکس بشوند. بعد براساس تحلیل جهت های جغرافیایی (شمال، جنوب غرب، شرق) و یک نرم افزار تخمین اندازه و مسافت مثل ImageJ، میبایست فواصل المان ها در تصویر اصلی با عکسبردار (محل قرارگیری دوربین) بطور تقریبی مشخص شود و یک نقشه شماتیک میسازیم.
- در گام سوم نقشه شماتیک و تقریبی بروی نقشه ماهواره ای یا تصویر هوایی انداخته می شود تا بتوان محل صحیح آن را جستجو نمود. البته بسته به اینکه جغرافیای تحقیق تا چه حد محدود شده باشد ممکن است برای این جستجو و پیدا کردن موقعیت واقعی زمان زیادی صرف شود.
از رایج ترین سرویس های نقشه های ماهواره ای آزاد در وب میتوان (مثل Google Earth، Apple Map، Esri Map، Yandex Map و wikimapia) را نام برد. سطح زمین در نقاط مختلف از جمله ایران توسط ماهواره های شناسایی اسکن می شود و یک مدل کلی از کل کره زمین از جمله ایران بدست آمده است.
درست کردن عکس مشابه و جستجو آن در اینترنت
یک روش نه چندان کاربردی ولی مفید برای زمان هایی که عکسی دیده شده در دسترس شما نیست این است که با ابزارهای ویرایش عکس شبیه عکسی که قبلا روئیت کرده اید را شبیه سازی کنید و آن را در سامانه هایی مثل جستجوی تصویری گوگل بارگزاری کنید و نتیجه را بررسی کنید.
وبگاه های مفید در حوزه تحلیل نقشه
در ادامه چند سایت بسیار با اهمیت دیگر در این حوزه معرفی می شود.
historicaerials.com
دیگر از این بهتر نمی شود که سابقه از عکس های هوایی یک منظقه را در دسترس داشته باشیم. پس به سایت historicaerials.com سر بزنید. خودتان حدس بزنید که چه اطلاعات وحشتناکی میتوان از این طریق بدست آید.
scribblemaps.com
آیا دیدن نقشه های هوایی با کیفیت بهتر برای شما وسوسه انگیز است پس باید به سایت scribblemaps.com سری بزنید.
wikimapia
ویکیمپیا (به انگلیسی: WikiMapia) منبعی اینترنتی از نقشه و تصویرهای ماهوارهای است که سامانههای گوگلمپس را با سامانه ویکی ترکیب میکند. با این کار ویکیمپیا به کاربران اجازه میدهد تا به هر مکانی بر روی نقشه کره زمین اطلاعاتی به صورت یادداشت بیفزایند. وبگاه ویکیمپیا در تاریخ ۲۴ مه ۲۰۰۶ توسط دو کارآفرین روس به نامهای الکساندر کوریاکینه و اوگنی ساوِلیف بنیاد شد. این وبگاه اوایل پاییز ۱۳۹۴ در ایران فیلتر گردید.
liveuamap
این سامانه را میتوان به عنوان یک خبررسان فوق العاده بر روی GIS تعبیر نمود. همچنین یک ایده ی خوب برای تشخیص رویدادها متکی بر مکان است. این سوریس حوادث را با نماد های مختلف بر روی نقشه مصور سازی میکند. همچنین در صورت وجود منابع، اخبار را در یک نقطه جغرافیایی به صورت چند رسانه ای در اختیار کاربران قرار میدهد.
منابع مربوط به کنکاش در تصاویر
Image.google
جستجوی تصویری گوگل خیلی قدرتمند است. بنابراین زمانی که شما یک تصویر را با کشیدن آن به نوار جستجو بارگذاری میکنید ، گوگل سعی خواهد کرد که اطلاعاتی از مربوط به این تصویر را استخراج و سایت هایی که از این عکس استفاده کرده اند را ارائه دهد. این ابزار گوگل حتی ممکن محل عکس را حدس بزند. از آنجا که بسیاری از ما روزانه از گوگل استفاده میکنیم ، این سریعترین راه برای پیدا کردن اطلاعات عکسها می باشد.
برای پیدا کردن اطلاعات مربوط به یک چهره، بهترین راه استفاده از جستجوی تصویر yandex هست. نتایج yandex در جستجوی تصویر و “تشخیص چهره” یک سر و گردن از Google و TinEye بالاترهست.
ابزار TinEye.com
آیا از کسی عکس دارید اما نمی دانید آن فرد کیست یا این عکس چه معنایی دارد؟ شما می توانید با استفاده از ابزار های جستجوی رایگان دیگر کپی های این عکس را پیدا کنید و اطلاعات بیشتری در مورد این عکس کسب کنید. Google Images و TinEyeیکی از مشهور ترین ابزار ها برای این کار هستند و شما می توانید حتی از طریق موبایل خود نیز این کار را انجام دهید. TinEye موتور جستجویی است که برای جستجوی تصاویر طراحی شده است. شما می توانید از طریق آدرس اینترنتی یا از طریق آپلود فایل عکس, جستجو خود را انجام دهید. با اینکه شما نمی توانید عکس های مشابه را در TinEye مشاهده کنید, می توانید سریعا عکس اصلی را پیدا کنید.
دوربین های آنلاین insecam.org/en/bycountry/IR
دوربین های آنلاین ایران در آدرس بالا نمونه ای دیگر از دردسرهای عدم تنظیمات مناسب در تجهیزات است. که گاهی برای اوسنت کاران منبع مناسبی محسوب می شود.
-
GEOspatial INTelligence ↑
-
Meta Data ↑
-
Meta Data ↑
-
Exchangeable image file format ↑
-
A digital single-lens reflex ↑
-
www.photo-location.net ↑
-
↑ http://metapicz.com
-
↑ pic2map.com
-
whereisthepicture.com ↑
-
Images.Google.com ↑
-
Venice ↑
-
pivot ↑
آدرس کانال تلگرام سایت بیگ دیتا:
آدرس کانال سروش ما:
https://sapp.ir/bigdata_channel
جهت دیدن سرفصل های دوره های آموزشی بر روی اینجا کلیک کنید.
جهت ثبت نام در دوره های آموزشی بر روی اینجا کلیک کنید.
بازدیدها: 4184
برچسبGEOINT map اوسینت تصاویر ماهواره ای جئو اینت جئواینت جیواینت سرویس نقشه عکس در نقشه کاوش در تصاویر کنکاش در نقشه محل جغرافیایی محل یابی محل یابی عکس مکان موقعیت موقعیت مکانی نقشه نقشه های ماهواره ای هوش جغرافایی
همچنین ببینید
کانال تلگرامی و گروه تلگرامی با موضوع داده، کاوی هوش مصنوعی و بیگ دیتا
در میان کانال های متعدد تلگرامی نزدیک به 59 درصد در دسته ای قرار می …