رویکرد جدید فناوری در تقویت انسان (Human Augmentation)

مقدمه ای بر تقویت انسان

امروزه افزایش توانایی و قابلیت‌های انسان بیش از پیش مورد توجه محققان و دانشمندان قرار گرفته‌است. حوزه تقویت انسان(Human Augmentation:HA) شامل هرگونه تغییر اعم از طبیعی، مصنوعی و یا مبتنی بر تکنولوژی بر روی انسان به منظور تقویت قابلیت‌های فیزیکی و یا روحی و روانی می‌شود. سابقه استفاده این حوزه به استفاده از داروها برای تقویت قدرت فردی بر روی بدن انسان بر می گردد. در این حوزه از علومی هم‌چون نانوتکنولوژی، بیوتکنولوژی، هوش شناختی و … استفاده می‌شود. به‌ قدری موضوع تقویت انسان اهمیت دارد که شرکت Gartner آن‌را جزو 10 فناوری برتر استراتژیک سال‌های پیش‌رو دانسته‌است و در مقالات مختلفی به توضیح درباره آن پرداخته است.

به‌طور کلی حوزه تقویت انسان را می‌توان به 3 بخش کلی تقسیم بندی کرد:

1. تقویت هنگام تولید مثل(Reproductive)

2. تقویت فیزیکی افراد(physical)

3. تقویت ذهنی افراد(mental)

1. تقویت هنگام تولید مثل:

در این روش اصولا از علوم ژن تراپی و تغییر ژن‌ها استفاده می‌شود. امروزه همچنین مباحثی با عنوان Human germline engineering و germline gene editing(GGE) در محافل علمی مطرح شده و در حال پیشرفت است.

به‌طور کلی 2 روش برای زمان تغییر ژن‌ها ارائه‌شده‌است که یکی تغییر را قبل از عمل لقاح و دیگری بعد از عمل لقاح پیشنهاد می‌دهد.

بطور کلی برای ایجاد تغییر در ژن‌ها ابتدا قسمتی از DNA را با آنزیم‌ها جدا کرده سپس با روش‌هایی همچون NHEJ[1]و HDR[2] آن را ترمیم می‌کنند.

تکنیک‌هایی هم که برای مراحل تغییر ژن‌ها ارائه‌شده است، به شکل زیر است :

الف. روش آنزیم‌های محدودکننده(Restriction Enzymes)

ب. روش Zinc Finger Nucleases (ZFNs)

ج. روش تغییر ژن TALENs

د. روش تغییر ژن CRISPR-Cas9

جدیدترین روشی که مورد استفاده قرار گرفته و می‌گیرد روش CRISPR است. این روش حتی روی یک انسان به‌منظور درمان سرطان ریه توسط یک گروه چینی به رهبری Lu Yo از دانشگاه سیچوان در شهر چنگدو روی آن فرد آزمایش شده‌است. در این روش سلول‌های ایمنی فرد مبتلا به سرطان ریه را خارج و ژن عامل ایجاد پروتئین PD-1 را غیرفعال کردند. پروتئین PD-1 عملکرد سلول‌های ایمنی را کند می‌کند و به سلول‌های سرطانی اجازه انتشار می‌دهد. پس از ویرایش سلول‌ها آن‌ها را کشت و دوباره به بیمار تزریق کردند.

یکی از مقالاتی که در حوزه ژن‌تراپی ارائه‌شده اعتقاد داشته که با وجود پیشرفت‌ها هنوز سوالات بی پاسخ زیادی در حوزه ژن‌تراپی وجود دارد و انتظارات از زمان ظهور فناوری DNAهای نوترکیب از این حوزه بسیار بالا بوده‌است. محققان اخلاق زیستی[3] همچنین نگرانی خود را از تغییرات حاصل از ارتقاهای زیست پزشکی این تغییرات اعلام کرده‌اند.]1[

2.تقویت فیزیکی افراد:

این‌گونه تقویت‌ها به‌منظور غلبه بر محدودیت‌های توانایی انسان ها و یا افزودن توانایی جدید به‌طوری که افراد عادی قادر به انجام آن کار نباشد، صورت می‌پذیرد. در سالیان اخیر استفاده از این حوزه علاوه بر موارد نظامی در حوزه‌های صنعتی هم مشاهده شده است. این‌کار می‌تواند با اضافه کردن یک تجهیزات یا امپلنت و یا حتی جایگزینی عضو صورت پذیرد. یکی از دسته‌بندی‌هایی که برای تقویت فیزیکی می‌توان ارائه داد به‌شکل زیر خواهد بود:

الف.جایگزینی(Replicating): مانند جایگزین کردن دست با یک دست مکانیکی

ب.تقویت کردن(Supplementing): افزایش میزان دید افراد با گجت‌های هوشمند و یا افزایش توان میزان راه رفتن که نمونه‌های نظامی آن را در زیر مشاهده می‌کنید:

در حوزه تقویت قابلیت انسان صنایع هم از مزایای آن بهره جسته اند. به‌طور مثال شرکت تولید خودرو فورد برای کارمندانی که برای طولانی مدت باید زیر خودرو کار مونتاژ را انجام می‌دادند یک گجت پوشیدنی طراحی کرد تا دیگر خستگی ناشی از بالابردن دست زمانی که زیر ماشین قرار داشتند را از بین ببرند:

تصویر زیر نیزنمونه دیگری از استفاده بخش تقویت قابلیت‌های انسان به‌منظور افزایش کارایی را مشاهده می‌کنیم:

ج. افزودن توانایی جدید به انسان(Exceeding): مانند اضافه کردن قابلیت پرواز یا بودن زیر آب برای طولانی مدت

3- تقویت ذهنی افراد(mental)

ذهن را می‌توان نتیجه فعالیت مغز انسان‌ها نامید. ذهن انسان‌ها قابلیت‌های فراوانی دارد که شاید حتی نام برخی از آن‌ها به گوشمان آشنا نباشد! چند نمونه از قابلیت‌های ذهن به شرح زیر هستند:

1.Empathy: توانایی درک و تقسیم احساسات دیگران

2. Cosmic Awareness: آگاهی کیهانی

3. Mind Control: کنترل ذهن

و مواردی همچون القای درد[4]، Hive Mind، پیش‌شناخت[5]، ذهن‌تقسیم‌شده[6] و موارد دیگر نام برد.

فرآیند کسب دانش و درک از طریق فکر را شناخت[7] می‌نامند که یکی از قابلیت‌های مهم ذهن حساب می‌شود.

یکی از کم‌هزینه ترین روش‌های بهبود و تقویت که استفاده‌های موردنظر خود را دارد، تقویت قسمت شناختی ذهن است. طی سالیان اخیر حتی بخش‌های نظامی هم به یکی از قسمت‌های تقویت شناختی یعنی هوش شناختی ورود پیدا کرده اند.

در یکی از مقالات نظامیان نیروی هوایی آمریکا تاثیر هوش شناختی بر افراد هنگام جنگ مورد بررسی قرار گرفته است.]2[ در این مقاله ذکر شده است 3 اصل ابهام(fog)، ترس(fear) و اصطکاک(friction) در میزان کارایی جنگجویان تاثیرگذار است. تعریفی که از این 3 اصل در آن مقاله داده‌است به شکل زیر است:

ابهام: وضعیت ذهنی گیج‌بودن و عدم اطمینان حاصل از اطلاعات موجود را ابهام می‌گویند. در شکل زیر چرخه ایجاد ابهام هنگام برخورد با اتفاقات و یا تجربه حضور در یک شرایط را به نمایش گذاشته‌است:

ترس: عدم توانایی در پیش‌بینی نتایج آینده باعث ایجاد ترس و تهدید در افراد می‌شود.

اصطکاک: در واقع تفاوت بین برنامه‌های از قبل روی کاغذ نوشته شده با صحنه عمل را در اصطلاح Friction میگویند.

نقش فرماند‌هان نظامی نیز هنگام لحظات حساس پیشآمده بر روی کارایی جنگجویان کاملا چشم‌گیر است. به‌نحوی که در این مقاله در قالب نمودار افزایش کارایی سربازان حاصل از تصمیم‌گیری‌های فرماندهان نظامی را در صحنه‌های نبرد بدین‌شکل بیان می‌دارد:

این بخش از تقویت قابلیت‌های ذهن هم همان‌گونه که مطرح‌شد می‌تواند تاثیر چشم‌گیری بر روی افراد که در هر حوزه‌ای مشغول به انجام کاری هستند، بگذارد. عمده این بخش‌ها را از طریق آموزش‌هایی برای تقویت قوای افراد می‌توان طی دوره‌هایی پیش‌بینی کرد تا کارایی بهتری از تک تک افراد در عمل مشاهده کرد.

آینده حوزه تقویت انسان(Human Augmentation):

شرکت کسپراسکای از آینده این حوزه با عنوان Opportunity or Dangerous Dream یاد کرده است.]3[ بخشی از نتایج این مقاله را در این‌جا بیان خواهیم‌کرد:

یکی از بخش‌های این مقاله به علتی که باعث قابل قبول شدن Human Augmentation در بین افراد شود، پرداخته‌است. بخش بهبود کیفیت زندگی با 53 درصد به عنوان بهترین شاخصه برای پذیرش HA بین افراد بوده است:

همچنین بخش دیگری ازین مقاله به ویژگی که افراد احساس می‌کنند در حال حاضر ندارند و علاقه دارند به آن‌ها اضافه شود، پرداخته است. در این تحقیق سلامت جسمی بطور کلی ببشترین درصد آرا را به خود اختصاص داد:

اگرچه طی سالیان گذشته تلاش های فراوانی به جهت گسترش دانش و پیاده‌سازی حوزه Human Augmentation انجام گرفته است اما به راستی می‌توان تغییرات شگرفی با گسترش این حوزه در زندگی روزمره افراد شاهد بود. علاوه بر آن دیگر وقت آن است در کشور خودمان ایران نیز شاهد پژوهش‌های بیشتر در این حوزه باشیم تا از قطار علمی این حوزه جا نمانیم و بتوانیم زندگی بهتری برای مردم خود رقم بزنیم.

پایان.

تهیه کننده: هانی یزدانی

منابع:

1. B. Cwik, “Moving beyond ‘therapy’ and ‘enhancement’ in the ethics of gene editing,” Camb. Q. Healthc. Ethics, vol. 28, no. 4, pp. 695–707, 2019..

2. H. Clausewitz, “Wars of cognition,” Airuniversity.af.edu. [Online]. Available: https://www.airuniversity.af.edu/Portals/10/ASPJ/journals/Volume-32_Issue-4/F-Cheatham.pdf.

3.Opportunity or Dangerous Dream, “The Future of Human Augmentation 2020,” Kasperskydaily.com. [Online]. Available: https://media.kasperskydaily.com/wp-content/uploads/sites/86/2020/09/17130024/Kaspersky-The-Future-of-Human-Augmentation-Report.pdf.

لینک های مفید:

https://www.gartner.com/en/documents/3981947/top-10-strategic-technology-trends-for-2020-human-augmen

https://www.synthego.com/blog/genome-editing-techniques

http://www.exos.ir/Human_CRISPR_Gene_Editing_Test

  1. Non-homologous end joining

  2. Homology-directed repair

  3. Bioethics

  4. Pain Inducement

  5. Precognition

  6. Divided Mind

  7. Cognition

برای دیدن فلیم های سینماییِ مهیج و جذاب”در حوزه فناوری اطلاعات، اوسینت و هوش مصنوعی“، بر روی اینجا کلیک کنید.

آدرس کانال تلگرام سایت بیگ دیتا:

t.me/bigdata_channel

آدرس کانال سروش ما:
https://sapp.ir/bigdata_channel

جهت دیدن سرفصل های دوره های آموزشی بر روی اینجا کلیک کنید.

جهت ثبت نام در دوره های آموزشی بر روی اینجا کلیک کنید.

بازدیدها: 1169

دیدگاهتان را بنویسید